Pripoj sa k nám!
stavba na jemne sva...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

stavba na jemne svahovitom pozemku

5 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
8,846 Zobrazenia
(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
Topic starter
 

rozmyslam nad planom domu na menej svahovitom pozemku. Zhruba pokles 4m na 40m dlzke pozemku. Rozmyslam ci ma vyznam tento svah vyuzit (trebars navrhnut dom etazovite alebo podpivnicit jednu cast), alebo by bolo menej nakladne a aj menej pracne cast pod domom vyrovnat a navrhnut to akoby na rovnom pozemku?

 
Publikované : 10/11/2011 4:00 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 322
Reputable Member
 

Dalo by sa to riesit domom kolmo na svah :), co by ale nemuselo vyhovovat dispozicne. Myslim ze najlacnejsie by bolo rozdelit dom na dve terasy. Napr. 18m dlhy dom (v smere svahu) rozdelit na 2x9m. Pri sklone 1/10 vychadza vyskovy rozdiel medzi terasami cca. 1m. To je zhruba 6 schodov, co je este v pohode. V projekte by bolo dobre vyriesit bilanciu vykopov a nasypov spolu so zohladnenim terennych uprav. Dolezita je tiez poloha pozemku a poziadavky na dispoziciu..

Z.

 
Publikované : 11/11/2011 12:15 pm
(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
Topic starter
 

dakujem za odpoved.
zatial mam v plane dve terasy po 6 metrov a bol by som rad keby na medzistupnoch bolo co najmenej schodov, urcite nie viac ako 5, najlepsie by boli 3.
svah je orientovany juho-zapadne s pristupovou cestou zo severu a sklana sa nadol teda...

existuje nejake odporucanie ci je vhodne aby vstup do objektu mohol byt pod urovnou cesty alebo to uz je naozaj individualna poziadavka?
pretoze pozemok by sa mal o cosi vias sklanat prave vo vrchnej casti ako v spodnej, a bolo by dobre ho mat posunuty aspon 5-6 metrov od hranice nadol koli miestu na parkovanie.

 
Publikované : 15/11/2011 5:31 pm
(@rumcek)
Príspevky: 30
Trusted Member
Topic starter
 

alebo to mam nechat na projektanta radsej? :)

 
Publikované : 15/11/2011 5:33 pm



zander
(@zander)
Príspevky: 322
Reputable Member
 

:) nieto zac.. Pri 6m to vychadza cca. 4 schody. Juho-zapad je dobry ;) . K tomu vstupu, tam asi nieje konkretne odporucanie. Skor by som sa dival na to, ci pri silnejsich dazdoch nemoze voda z cesty vytopit dom. Toto treba riesit terennymi upravami, alt. nejkakym predsadenym murikom, aby voda rozumne obtiekla dom (ak to hrozi).
A, asi ano :) treba projektantovi povedat nech poriesi rozumne aj teren okolo domu.

Z.

 
Publikované : 16/11/2011 1:32 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..