Pripoj sa k nám!
Rekonštrukcia domu ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Rekonštrukcia domu - akú krytinu zvoliť?

343 Príspevky
84 Užívatelia
0 Likes
106.4 K Zobrazenia
(@litik)
Príspevky: 49
Trusted Member
Topic starter
 

@brandys ak ti to nerobí problém, tak sa spýtaj prosím ťa, zaujímalo by ma to. Budem sa vedieť potom lepšie rozhodnúť, ak náhodou viacerí ľudia budú mať od jednej firmy, tak bude viac menej rozhodnuté :D

@staxi áno? Za jeden deň to mali položené, či dlhšie? Pokladali si ju sami alebo mali na to nejakých majstrov - pokrývačov?

 
Publikované : 22/09/2020 11:03 am
staxi
(@staxi)
Príspevky: 35
Eminent Member
 

Sice od rana do vecera ale stihli to za jeden den. Nastastie im vyslo aj pocasie, tak sa im dobre robilo. Co sa tyka polozenia krytiny, tak to boli priamo chlapi z firmy, kde si objednavali samotnu strechu - plech. O to to bolo jednoduchsie, bo pamatam si ako vravel, ze zabil takto dve muchy jednou ranou

 
Publikované : 22/09/2020 11:06 am
(@daddy77)
Príspevky: 22
Eminent Member
 

@staxi bola to velka strecha rozlohovo? robili im aj krov ci prisli len na pokladku strechy? inak pozeral som priamo ten typ, co si pisal, a ako vyzeralo to na obrazkoch fajn

 
Publikované : 22/09/2020 12:20 pm
staxi
(@staxi)
Príspevky: 35
Eminent Member
 

Ako myslim si ze to nebol nejaky extrem, dom ma rozlohu cistu obytnu 125m2. No ale tak ako vsetko mali nachystane aj krov a bolo vidno, ze proste im to ide od ruky. Oni cisto len pokladali plechy. Hej na cely ten vizual toho domu, si podla mna vybrali najlepsie

 
Publikované : 22/09/2020 1:24 pm



(@dammo)
Príspevky: 203
Estimable Member
 

My sme boli v tej istej situácií Litik pred rokom ako ty teraz. Pustili sme sa do prerábky domu, mysleli sme si, že vymeníme len krytinu a bude, no keď sme dali pôvodnú, tak sme zistili, že musíme aj krov poriešiť nový, lebo už dosť bol hnilý. No aj napriek tomu sme krytinu dali ľahšiu, oceľovú, od ruukki. Predsa len je ľahšia a na staršie domy, ktoré si už čo to odžili ideálnejšia. Predsa len už je ten dom labilnejší ako novostavba, v tom si nemusíme klamať. Takže môj názor na to je taký, že by som radšej išiel do oceľovej krytiny a ideál keby ruukki, oni majú tie plechy dobré z kvalitného materiálu.

 
Publikované : 22/09/2020 2:43 pm
(@zen33)
Príspevky: 37
Eminent Member
 

Smiem sa spýtať, podľa akých kritérií ste vyberali strešnú krytinu? Vôbec sa v tom nevyznám a potreboval by som radu ohľadom toho. K predajcovi by som chcel ísť až po tom, čo budem aspoň na 90% rozhodnutý, lebo viete ako to chodí, oni Vás chcú prehovoriť len na tie svoje produkty a na iné Vám nadávajú. Preto potrebujem taký objektívny názor. Vopred ďakujem

„Keď pochopíš, že muži sú väčšinou ako deti, potom pochopíš všetko.“

 
Publikované : 23/09/2020 10:48 am
(@metodiro)
Príspevky: 99
Trusted Member
 

mohli by sme to zhrnut do takych 5 kriterii a to:
- sklon strechy - patri k najdolezitejsim parametrom pri vybere krytiny. sikma strecha ma definovany sklon stresnych rovin od 10° do 45°, pricom za optimalny sa povazuje 45° sklon zarucujuci spravny odtok vody a nezadrziavajuci sneh.

- hmotnost - krytiny sa podla hmotnosti delia na lahke a robustne. lahke krytiny vazia od 5 do 22 kg na meter stvorcovy – patria sem asfaltove sindle, plechove, plastove alebo vlaknocementove krytiny.

- mrazuvzdornost - alebo inak schopnost stresnej krytiny odolavat teplotnym zmenam, ktora sa skusa podla STN EN metodou zodpovedajucou zemepisnej zone.

- farba - dolezitu ulohu pri pasivnej ochrane pred ucinkami tepla zohrava aj farba a povrchova uprava stresnej krytiny. v zasade plati, ze tmavsie a cierne povrchy infracervene ziarenie pohlcuju a prehrievat sa bude nielen krytina samotna, ale aj priestor pod nou. z tohto hladiska su teda vhodnejsie svetlejsie farby a krytiny s vyssim leskom.

- povrchova uprava - pri vybere povrchovej struktury krytiny je podstatne aj to, v akej oblasti zijete. v oblastiach s castymi snehovymi zrazkami sa odporuca krytina s hladkym povrchom, po ktorej sa sneh lahsie zosmykne, a tak zbytocne nezatazuje strechu. krytiny s drsnejsim povrchom lepsie zadrziavaju zrazky, prach a ine necistoty, castejsie ich tiez osidluju machy

takze na tieto kriteria si odpovedz a hned ti bude jasne, aka krytina by bola pre tvoj dom idealna ;) :)

 
Publikované : 23/09/2020 1:31 pm
(@kuric20)
Príspevky: 45
Eminent Member
 

venujes sa strecham? ako super zrhnutie podla mna pre kazdeho, kto sa chysta ci uz na vymenu alebo stavbu novej strechy. je nejaky material idealny pre kazdy pripad alebo teda sklon strechy co sa materialu tyka?

 
Publikované : 23/09/2020 10:08 pm



(@frantisekkk)
Príspevky: 18
Active Member
 

da sa takato ocelova strecha odhlucnit tak, aby napriklad pri silnejsich dazdoch nebolo v obytnej casti pocut to buchanie dazda? a co napriklad so snehom, ak by ho napadlo vela, nehrozi prevalenie taketo strechy, res ohnutie?

 
Publikované : 28/09/2020 4:28 pm
(@metodiro)
Príspevky: 99
Trusted Member
 

kuric nie, nejako extra sa nevenujem ale tak nejake tie informacie viem a preto som napisal, aby som poradil. co sa tyka toho idealneho materialu, tak podla mna je idealny material na kazdu strechu ocel. no aj tam plati, ze minimalny sklon zavisi od typu krytiny, vseobecne u tzv. krytin so stojatou drazkou (napriklad Ruukki Classic) je mozna pokladka uz pri 6 stupnoch. potom u krytin v tvare tasky je najmensi mozny sklon 8 stupnov alebo 9 stupnov. preto si odporucam vzdy u vyrobcu zistit, ktora krytina je na aky sklon idealna.

 
Publikované : 29/09/2020 5:37 pm
robor53
(@robor53)
Príspevky: 40
Eminent Member
 

Tak to je jasné, ale ako oceľové strechy v terajšej dobe sú podľa mňa skvelá voľba hlavne aj kvôli váhe, ktorá zbytočne nezaťažuje krov. Máš ty takúto strechu?

 
Publikované : 30/09/2020 10:55 am
(@metodiro)
Príspevky: 99
Trusted Member
 

ano, ano mame aj my od nich stresnu krytinu robor. posielam aj nejake fotky, ktore som nasiel v pocitaci, aby ste videli, aky typ krytiny od nich mame a ako to mame dokonale spravene 8-) :)

 
Publikované : 30/09/2020 12:27 pm



jurci79
(@jurci79)
Príspevky: 122
Estimable Member
 

@frantisekkk sneh sa zvyčajne na oceľových strechách s kvalitnou povrchovou úpravou neudrží, ak však dôjde k situácii, kedy je nutné sneh zo strechy odstrániť, odporúčam ponechať na krytine vrstvu silnú približne 10 cm, aby si zabránil mechanickému poškodeniu povrchovej ochrannej vrstvy krytiny spôsobenom hrablom a podobnými nástrojmi. ešte sa odporúčajú dať aj protisnehové háky, ktoré sneh rozrážajú a tým pádom sa sneh neudrží na streche a padne dole, takže tým pádom nezaťažuje krytinu a teda sa ani nezničí.

Stále rozmýšľaš nad rovnakou vecou, no aj tak nevieš ako ďalej.

 
Publikované : 01/10/2020 11:55 am
(@frantisekkk)
Príspevky: 18
Active Member
 

ahaaa tak potom fajn. @metodiro vyzera fakt dobre, ako nepovedal by som, ani ze to je plech, uplne to vyzera ako normalna skridla, co ma teda celkom dostalo. skvela praca

 
Publikované : 01/10/2020 12:28 pm
(@metodiro)
Príspevky: 99
Trusted Member
 

dakujem 8-) :) to je pravda, ze vyzera ako klasicka skridla. tiez ked sme ju s manzelkou zbadali, tak to bol pre nas vitaz a dalej sme uz ani nehladali :) ma straaasne vela vyhod, vdaka comu sme si ju vybrali. ale to tu uz nemusim pisat, kedze kazdy vie a uz sme to tu aj rozoberali tak trochu 8-)

 
Publikované : 02/10/2020 1:57 pm
Stránka 2 / 23
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..