Pripoj sa k nám!
Z čoho ste murovali...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Z čoho ste murovali Váš rodinný dom?

6 Príspevky
4 Užívatelia
0 Likes
547 Zobrazenia
Madalein
(@madalein)
Príspevky: 5
Active Member
Topic starter
 

Ahojte, chcel by som sa opýtať z akého materiálu ste murovali rodinný dom. Či ste používali pórobetónové tvárnice (Ytong, Porfix a pod.), alebo keramické tehly (Porotherm, Heluz a pod.). V čom okrem tepelného odporu vidíte výhodu daného materiálu?

 
Publikované : 28/11/2022 9:46 am
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

My sme murovali z Porfixu z tých bielych z na báze kremičitého piesku. Výhodu vidím v cene, v tom že sa dá rezať tak ako potrebuješ , tým pádom je menej odpadu a v tom, že keď sa robia omietky nemusí sa to vyrovnavať hrubou omietkou  a je to tým pádom lacnejšie a rýchlejšie.

 
Publikované : 29/11/2022 7:43 am
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

Ja som zvolil podobne ako @jumat poro-betón (ytong), nakoľko som nechcel riešiť pri návrhu násobnosti (x125mm). Musím ale povedať, že pekne navrhnutý tehlový dom, ktorý nedomrví stavbár dorezkami a PUR penou sa mi páči tiež 😉👍.

My máme 375mm obvodové steny s 10cm polystyrénu a s tepelnou zotrvačnosťou sme veľmi spokojný (v zime drží teplo, v lete chlad). Tehlu vnímam ako trvanlivejší materiál povedzme pri zavlhnutí a premrznutí, ale takým detailom by sa mal návrh stavby vyhnúť v základe.

Z.

 
Publikované : 30/11/2022 1:19 am
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

Ahoj,

my sme stavali taký menší záhradný domček z keramickej tehly Porotherm. Už v projekte sme riešili rozmery stavebných otvorov, aby sme nemuseli veľmi rezať z tehál. Stavbári boli viac zvyknutí robiť z porobetónových tvárnic, z tehly im to išlo asi trochu pomalšie, ale stavbu postavili pekne. U mňa spokojnosť...   

 
Publikované : 06/12/2022 9:06 am



Madalein
(@madalein)
Príspevky: 5
Active Member
Topic starter
 

Ahoj @opko. Pri stavbe z keramickej tehly ste používali maltu pre tenké špáry alebo murovaciu penu? Nevieš mi poradiť čo je lepšie použiť? Ďakujem...

 
Publikované : 17/01/2023 8:50 am
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

@madalein 

Ahoj. Pri murovaní sme použili maltu pre tenké špáry. Bola o niečo málo lacnejšia oproti pene. Hlavnou výhodou tohto typu murovania je (podľa technických listov), že má stavba vyššiu únosnosť. Pri jedno a dvojpodlažných stavbách je to ale úplne jedno :). Kľudne sa dá použiť pena s ktorou sa asi lepšie robí. Aj u nás štítové steny dokončovali na penu. Čo sa týka teploty pri ktorej sa muruje - tam je výhodnejšie použiť penu, pretože pri nízkych teplotách sa neodporúča používať maltu pre tenké špáry.      

 
Publikované : 24/01/2023 11:43 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..