Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Ničivé zemetrasenie v Nepále 2015

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
6,550 Zobrazenia
(@spravy-az)
Príspevky: 70
Estimable Member
Topic starter
 
Zemetrasenie v Nepále - niektoré z najvýznamnejších historických pamiatok krajiny zničené


Ničivé zemetrasenie v Nepále s magnitúdou 7,8 zasiahlo krajinu 25. apríla 2015 o 11:56 nepálskeho času. Jeho epicentrum sa nachádzalo v dedinke Barpak, ktorá leží v okrese Gorkha, len niekoľko desiatok kilometrov od hlavného mesta Nepálu - Káthmandú. Hypocentrum malo pomerne plytko - v približnej hĺbke 15 km, dôsledkom čoho bolo zemetrasenie ničivejšie ako tie, ktoré vzniknú hlbšie v zemi. Geofyzici a ďalší odborníci dlhodobo varovali, že Nepál je predovšetkým vďaka svojej geológii, urbanizácii a architektúre náchylný na zemetrasenie s takýmito tragickými dôsledkami. Podľa najnovších bilancií obetí tejto prírodnej katastrofy (vyše 7 000 mŕtvych a viac ako 14 000 zranených, pričom sa stále očakáva, že čísla ešte budú narastať) ide o jedno z najtragickejších zemetrasení v Nepále za posledných 80 rokov.

[adsense01][/adsense01]
Väčšinu obetí zapríčinili padajúce strechy a múry. Stovky tisícok domov bolo zničených v mnohých okresoch krajiny, pričom niektoré dediny, hlavne tie nachádzajúce sa blízko epicentra, boli takmer úplne zrovnané so zemou. Popri obrovskom množstve zničených domov zemetrasenie zničilo alebo poškodilo aj stovky rokov staré budovy v Údolí Káthmandú, vrátane niektorých, ktoré sa nachádzajú na palácových námestiach v Káthmandú, Patane a Bhaktapure a sú zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Na rozdiel od predchádzajúcich zemetrasení však v tomto prípade vyvstávajú pochybnosti, či sa tentokrát krajine podarí tieto škody opraviť.

Autor:Profimedia.cz Autor:AP
Autor:Profimedia.cz Autor:AP
Autor:Profimedia.cz Autor:AP

Aj keď nejde o pamiatku UNESCO, asi najdramatickejší osud postihol deväťpodlažnú vežu Dharahara v Káthmandú, vyhľadávanú turistickú atrakciu, ktorá až do tohtoročného zemetrasenia definovala panorámu mesta. Veža sa pri zemetrasení zrútila a zostali z nej v podstate len základy. V čase zemetrasenia sa v samotnej veži nachádzalo približne do 200 ľudí. Veža, ktorá bola pôvodne postavená v roku 1832, už dvakrát prešla rekonštrukciou po zemetraseniach v rokoch 1833 a 1934.

Autor:Profimedia.cz Autor:AP

Operácie núdzovej pomoci boli samozrejme okamžite v plnom prúde, avšak je zrejmé, že takáto pomoc poskytuje len dočasné riešenie problémov v tejto krajine. Na ich riešenie z dlhodobého hľadiska sa zamerala napríklad známa charitatívna organizácia zaregistrovaná v UK, Article 25, ktorá navrhuje, stavia a riadi projekty, aby zabezpečila budovy pre niektoré z najzraniteľnejších komunít na svete. Organizácia zahájila pre Nepál zbierku „Building schools, saving lifes“, pri uvedení ktorej generálny riaditeľ organizácie Article 25, Robin Cross, povedal: „Ničivý dopad zemetrasenia v Nepále nám smutne pripomína, aké veľmi dôležité sú bezpečné a odolné budovy. Taktiež nám pripomenulo, že to sú budovy a nie zemetrasenia, ktoré zabíjajú. Keď padnú budovy, padne aj sociálny a ekonomický život, ktorý sprostredkujú. Nemôžeme zabrániť zemetraseniam, ale môžeme zmierniť ich dopad. Dobre postavené budovy môžu znamenať výrazný rozdiel medzi počtom obetí - tisíckami mŕtvych a žiadnych mŕtvych. Hneď po poskytnutí okamžitej núdzovej pomoci musia krajiny s rozvinutou ekonomikou podporiť dlhodobý program rekonštrukcie, aby sa pre ľudí z Nepálu zabezpečili budovy, ktoré sú robustné a redukujú dopad prípadných budúcich klimatických udalostí. Organizácia Article 25 vie zmobilizovať projekčné a stavebné zručnosti z UK a využiť ich tam, kde bude najviac potrebné.“

Zdroj: archdaily.com, en.wikipedia.org, article-25.org, cestovani.idnes.cz

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 06/05/2015 1:28 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..