Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Vo Zvolene sa chystá Central Park (nové nákupné stredisko)

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
5,400 Zobrazenia
TASR
 TASR
(@tasr)
Príspevky: 87
Reputable Member
Topic starter
 
REALITY: Na zvolenskom sídlisku pripravujú výstavbu Central Parku


Zo zdrojov: TASR
Foto: enviroportal.sk

Bratislava 12. júla (TASR) - Na zvolenskom sídlisku Západ plánuje spoločnosť SARVAŠKA postaviť nákupné centrum s názvom Central Park. Náklady na jeho výstavbu by mali dosiahnuť zhruba 7 miliónov eur.

"Súčasťou posudzovanej činnosti sú supermarket, sústava klasických obchodov a služieb, gastroprevádzky formou rýchleho aj štandardného stolovania," uvádza spoločnosť v zámere, ktorý na svojej internetovej stránke zverejnila Slovenská agentúra životného prostredia. Navrhovateľská spoločnosť počíta v rámci nákupného centra aj s multikinom s tromi kinosálami. Ich celková kapacita dosiahne 495 sedadiel.[adsense01][/adsense01]

Pozemok, na ktorom sa plánuje výstavba, sa rozprestiera na ploche takmer 15.000 m2. V súčasnosti je na pozemku stavba materskej škôlky, ktorá má byť neskôr využitá ako zdravotné stredisko a objekt pre administratívu. Celková zastavaná plocha po ukončení výstavby dosiahne 3520 m2.

So začiatkom výstavby sa predbežne počíta v máji 2013. K jej ukončeniu by malo podľa zámeru dôjsť už v novembri 2013. O mesiac neskôr sa spustí prevádzka nákupného centra.

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo d'alšiie šírenie správ zo zdrajov TASR je bez predchadzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona"

Pozri ďalšie z oblasti: SPRÁVY - Aktuality

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 13/07/2012 12:01 am
.stm.
(@stm)
Príspevky: 127
Reputable Member Admin
 
Doplnenie: Trochu architektonického popisu navrch (enviroportal.sk)


Z čitateľnej urbanistickej koncepcie sídliska Západ je umiestnenie polyfunkčného objektu v páse občianskej vybavenosti lemovanej zo severovýchodu Nográdyhou ulicou logické. Napriek jej „prerušeniu" bytovým domom na ulici Voljanského, tvorí toto územie so šírkou cca 180 m urbanisticky cielene vytvorené sídliskové centrum so sústredenou občianskou vybavenosťou, ktorú navrhovaný objekt ďalej rozvíja juhovýchodným smerom k rieke a doplňuje o chýbajúce funkcie. Zvažovaná funkčná náplň a cieľová skupina predpokladá prioritne návštevníka z priestoru sídliska, čo znižuje nároky na statickú aj dynamickú dopravu.

Architektúra objektu vstupuje do cieleného kontrastu s panelovou monokultúrou okolitých stavieb. Motív bude v nočných hodinách podsvietený a spolu s presklením juhovýchodnej fasády vytvorí zároveň reklamný pútač pre okolie. Cez sklenú membránu východnej fasády vedie stavba dialóg s okolitou prírodnou zložkou. Na fasáde, formou balkónov a pred ňou - na terasách sú navrhnuté pobytové exteriérové plochy naviazané na gastro prevádzky.

Podúrovňové parkovisko je sprístupnené dvojicou rámp z oboch príjazdových smerov. Z podúrovňového parkoviska sa zákazník dostáva priamo do stredu obchodného móla, resp. druhou vertikálou do zdravotného strediska. Hlavný vstup do obchodného centra je situovaný na os príjazdovej vetvy z Nográdyho ulice. Táto os tiež organizuje priestor v predpolí centra a delí parking na menšie skupiny po oboch stranách hlavného vstupu. Druhý vstup v pravo od hlavného sprístupňuje vetvu zdravotného strediska, tretí evakuačný vstup je zároveň obslužný pre gastro prevádzky. Zásobovanie je orientované do Voljanského ulice v združení so zásobovaním ostatných nebytových objektov v jej pokračovaní.

Organizácia hlavnej časti centra je založená na centrálnom priestore dvojpodlažného móla s galériou, ktorej stredom sú vedené vertikálne komunikácie - schodisko, výťah a eskalátory. Mólo je na strane rieky rozšírené do odbytovej plochy gastro prevádzok. Zdravotné stredisko implementované do pôvodnej časti stavby, z ktorej jedna tretina bude asanovaná tvorí prevádzkovo oddeliteľnú časť so samostatným vstupom a zázemím. V prízemí je stredisko prepojené na obchodné mólo aj navrhovanú lekáreň.

V časti pôvodnej stavby je navrhnuté administratívne zázemie centra, v prízemí je technické krídlo, lekáreň a obslužné a skladové zázemie supermarketu. Na druhom podlaží sa okrem klasických obchodov a služieb uvažuje s fitnes centrom a autonómnou reštauráciou orientovanými k rieke. V koncovej časti druhého podlažia je navrhnuté multikino s trojicou kinosál a vlastným zázemím.

Zdroj: enviroportal.sk, martinrepicky.sk

Pozri ďalšie z oblasti: SPRÁVY - Aktuality

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 13/07/2012 10:16 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia
  • temy-az

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..