Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Tehlový dom bez tepelných mostov

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
8,948 Zobrazenia
(@temypr-az)
Príspevky: 2
Active Member
Topic starter
 
Riešenie tepelných mostov pri tehlovom dome z pohľadu fy. HELUZ



Tepelné mosty patria medzi závažné poruchy stavebných konštrukcií a sú „nočnou morou“ každej stavby. Významne ovplyvňujú tepelné straty objektu a kvôli následnej kondenzácii vodných pár a vzniku plesní aj kvalitu vnútorného prostredia. Vznikajú použitím nevhodného materiálu alebo nesprávnym vyhotovením stavby a ich odstraňovanie je zložité a často finančne náročné. Tepelným mostom je teda potrebné predchádzať. Štúdia, ktorú si nechal spracovať najväčší český výrobca tehlového materiálu, spoločnosť HELUZ, ukázala, že pri stavbách s jednovrstvovou obvodovou konštrukciou z tehál Family je zvýšenie tepelnej straty vplyvom tepelných mostov oproti požiadavke normy minimálny a je možné z nich bez problémov navrhovať a stavať energeticky úsporné domy bez dodatočného zateplenia.

Stavby bez dodatočného zateplenia sú stále väčším trendom. Oprávnene. Moderné tehlové systémy ponúkajú skvelé tepelnoizolačné parametre a použitie jednovrstvovej konštrukcie eliminuje rast plesní a rias, napadnutie vtákmi aj problémy spôsobené relatívne krátkou životnosťou zatepľovacích materiálov a ich menšou mechanickou odolnosťou. Podľa technickej normy STN (Norma STN 73 0540-2:2012 Tepelná ochrana budov Tepelnotechnické vlastnosti stavebných konštrukcií a budov Časť 2: Funkčné požiadavky (odsek 8.1.5. a 8.1.6.)) sú v rámci výpočtu energetickej náročnosti na vykurovanie budovy určené pre rôzne konštrukčné systémy rozdielne hodnoty navýšenia súčiniteľa prechodu tepla vplyvom tepelných mostov. V prípade jednovrstvových konštrukcií je limit tepelnej straty stanovený na ΔU = 0,10 W/(m2.K). Táto vysoká prirážka má za následok, že je veľmi náročné navrhnúť dom z jednovrstvovej konštrukcie s nižšou tepelnou stratou, než je požadovaná hodnota tak, aby bola splnená aspoň minimálna požadovaná trieda energetickej náročnosti budovy.

Vzorový pasívny dom z jednovrstvového tehlového muriva z tehál HELUZ Family 2in1.

Spoločnosť HELUZ nechala pre svoj tehlový systém spracovať štúdiu uznávaným českým odborníkom a špecialistom na energetiku budov Ing. Romanom Šubrtom. Z meraní zhrnutých vo výslednom materiáli vydanom v češtine „Štúdia vplyvu tepelných mostov na energetické hodnotenie budov murovacieho systému HELUZ pre tehly HELUZ Family a HELUZ Family 2in1“ vyplýva, že vplyv tepelných mostov pre murovací systém z tehál HELUZ Family a Family 2in1 dosahuje hodnotu ΔU = 0,01 W/m2.K - je teda 10-krát menšia, než uvádza technická norma.

Obr. 1: Grafické vyjadrenie zvýšenia súčiniteľa priestupu tepla vplyvom tepelných mostov podľa STN 73 0540-2:2012.
Štúdia jednoznačne preukázala, že s tehlami HELUZ Family a Family 2in1 je možné budovať obvodové konštrukcie pre nízkoenergetické aj pasívne domy bez dodatočného vonkajšieho zateplenia. Pri dodržaní technologických postupov pre murovací systém, ktoré však nie sú vôbec zložité, sa strát zavinených tepelnými mostmi netreba obávať.
Celú štúdiu nájdete tu: Technická príručka, tepelná technika(PDF)

Nevhodne vyriešené konštrukčné detaily vedú k zvýšeniu energetickej náročnosti domu. Počítačová simulácia teplotného poľa na reze domom z tehlového systému HELUZ pri ustálenom tepelnom toku.

Zdroj: heluz.sk

 
Publikované : 03/12/2014 5:51 pm
zander
(@zander)
Príspevky: 321
Reputable Member
 

No, článok je to pekný ;), ale podľa mňa na to, aby ste vyriešili tepelné mosty v rodinnom, alebo akomkoľvek inom dome vám nestačí mať kvalitnú tehlu. Ak chceme riešiť tepelné mosty, je potrebné sa hlavne zamerať na riešenie zateplenia detailov okolo vencov, stropných dosiek, prestupov prievlakov, nadpraží a pod..

To že mám kvalitnú tehlu mi akurát tak pomôže z časti "vytlačiť zimu" smerom k exteriéru, no ak nemám doizolovaný veniec, balkónovú dosku, alebo nadpražie okna z exteriéru tak na ňom budem mať tepelný most ako lusk ;) .

Tj. podľa môjho názoru pri tepelných mostoch ide hlavne (ak nie výlučne) o riešenie detailov :idea: !

Z.

Z.

 
Publikované : 11/12/2014 8:50 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..