Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Čo použiť na podlahové kúrenie? Dlažba, či vinyl?

7 Príspevky
7 Užívatelia
0 Likes
12.8 K Zobrazenia
(@tgb-plast)
Príspevky: 1
New Member
Topic starter
 
V tomto článku sa budeme venovať kvalite a využiteľnosti dlažby.



Ako si vybrať dlažbu, podľa kvality a kedy má dlažba najlepšiu využiteľnosť?
Áno, čím je drahšia dlažba, tým je jej kvalita lepšia. Aspoň by to tak malo byť, ale niektorý výrobcovia si pri kvalitných dlažbách nechávajú platiť aj za svoju značku a v tedy cena nebýva primeraná kvalite. Cenu však ovplyvňuje aj rozmer dlažby, čím je rozmer väčší, tým je výroba náročnejšia a môže sa vyskytnúť aj väčšie množstvo odpadu. Cenu však môže ovplyvniť aj hrúbka.
Základná dlažba je z pálenej hliny. Ide o klasický typ dlažby, ktorá sa vypaľuje pri nízkych teplotách zo spodnej časti je hnedej farby a na povrch sa naťahuje glazúra. Takáto dlažba je používaná v priestoroch s nízkou záťažou, ako napríklad v kúpeľni.

Druhý typ dlažby je už mrazuvzdorná gresová dlažby s glázovaným povrchom. Pri výrobe sa používa špeciálna zmes kameňa,lepidla a hliny, kde stupeň pálenia je cca okolo 850 stupňov celzia. Takúto dlažbu môžete kúpiť s miliónom odtieňov glazúry a spodná časť je sfarbená do béžovej farby. Cena sa väčšinou odvíja od glazúry, kde určité farby sú drahšie a je ich náročnejšie naniesť. Dlažba môže byť lesklá, matná... pri takýchto dlažbách sa určuje oteruvzdornosť a práve tá poukazuje na tvrdosť dlažby. Čim je pálenie nižšie, tým je cena menšia. Takáto dlažba je vhodná aj na podlahové kúrenie.

Náročnejšia na výrobu už je keramická dlažba, ktorá sa vypaľuje pri teplotách nad 1100 stupňov. Táto dlažba môže byť matná, ale aj leštená, väčšinou pri leštených označovaná ako leštený gres. Leštený gres však nieje vo svojej plnej hrúbke sfarbený, ale taktiež sa na povrch dlažby nanáša glazúrovaná vrstva. Existujú, ale aj Keramické dlažby, ktoré sú vo svojej plnej hrúbke sfarbené na povrchu tak isto, ako na spodnej časti dlažby. Ale stále ide o gres, či keramiku. Gres je veľmi dobrý mrazuvzdorný materiál vhodný na podlahové kúrenie.

Najvhodnejší materiál na podlahové kúrenie však je porcelán. Znie to draho však?! Áno, porcelánové dlažby bývajú väčšinou najdrahšie, ale často sa ich cena vyrovnáva predraženým glazúrovaným dlažbám, ktoré dokonca niekedy dosahujú cenu vyššiu, ako by sme čakali. Porcelán sa vyrába pri teplotách 1400 a viac stupňov. Pri tejto teplote sa uvoľňuje látka, ktorá uzatvorí povrch a vzniká takzvaná sklenená vrstva. Porcelán je najvhodnejší materiál na podlahové kúrenie. Cena porcelánu sa začína okolo 25€/m2. Pozor však na lacné porcelány s poľských veľkoobchodov, ktoré majú krásny výzor, ale povrch nieje uzatvorený a navsiakajú kvapalinu. Teda, ak ich oblejete kvapalinou, už to z tohto materiálu nikdy nedostanete. Dá sa to jednoducho odskúšať a to popísaním s cetrofixou. Pokiaľ cetrofixa zíde dole bez použitia akýchkoľvek prostriedkov, jedná sa o kvalitnú dlažbu. Pokiaľ však centrofixa zostane zažratá v dlažbe, dlažbu nekupujte. Po čase budete mať oči pre plač, z flakatej dlažby, čo horšie sa však môže stať, to je to, že sa vám dlažba začne droliť-rozpadať.

Cena dlažby záleží aj od presnosti. Určitý typ dlažby sa reže na 90 stupňov a tým pádom pri pokladaní vznikajú menšie špáry. Takáto dlažba sa nazýva aj rektifikovaná, jej cena je väčšinou vyžšia. Ale pri takejto dlažbe sa vám nestane to, že špára medzi dlažbami bude krivá a dlažby na seba nebudú pasovať.

Prečo je však gresová, keramická a porcelánová dlažba vhodná na podlahové kúrenie?
Dnes sa vám niektorý predajcovia snažia predať vinylovú podlahu a pritom tvrdia, že táto podla je najvhodnejšia na podlahové kúrenie. NIE! S fyzikálneho zákona to neprichádza do úvahy. Podlahové kúrenie musí držať teplotu. Čím je materiál hustejší, tým ma väčšiu výhrevnosť a tým lepšie teplotu udrží. Parkety a drevo, vôbec nie sú vhodné na podlahové kúrenie. Ešte možno originál masívne hrubé ťažké drevo. Vinyl, je síce sendwich viacerých materiálov, ale v žiadnom prípade nemá takú hustotu a váhu ako dlažba. Čím je niečo ťažšie, tým sú vnútorné molekuly na seba hustejšie natlačené. Uvediem vám príklad: pokiaľ dám do krbu topoľ, ten rýchlo zhorí a nevyhreje svoje okolie, ale pokiaľ tam vložím buk, agát, alebo iné husté a pevné drevá, budú horieť dlho a budú mať vysokú výhrevnosť. Čo to však znamená v prípade podlahy? Znamená to, že ak na podlahu dáme laminát, parkety, vinyl... teplo rýchlo unikne. Tento materiál síce bude vyhriaty, ale iba chvíľkovo. Potom sa povrch bude prispôsobovať teplote buď spodnej časti... teda betónu, alebo teplote miestnosti. Ľudsky by sme to mohli nazvať, prekúrime aj gate. Kdež to, keď na podlahové kúrenie použijeme gres, keramiku, porcelán. Vyhriaty povrch bude držať dlhodobo svoju teplotu. Kúrenie takýmto spôsobom, vám ušetrí množstvo financií.

Ak máte ďalšie otázky, alebo by vás ešte niečo zaujímalo, opýtajte sa nás, alebo sa príďte poradiť k nám na predajňu.

TGB Plast s. r. o.
Bratislavská 71
90301 Senec
02/45923525

https://www.tgbplast.sk/dlazby/

 
Publikované : 09/04/2017 8:17 pm
(@kubbo)
Príspevky: 77
Trusted Member
 

Z tychto veci som ja po pravde uz jelen :aaaa:

 
Publikované : 08/05/2017 6:51 pm
dodik
(@dodik)
Príspevky: 76
Trusted Member
 

Ked podlahove kurenie, tak jednoznacne vinyl..Dlazba je chladna..

Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožnosti.

 
Publikované : 21/09/2017 4:44 pm
 jume
(@jume)
Príspevky: 190
Estimable Member
 

no myslim, ze vinyl je lepsi...len dlazba by chladila aj napriek tomu, ze by bolo podlahove kurenie...no nie?

V záhrade si najviac oddýchnem.

 
Publikované : 03/11/2017 11:11 am



rikko
(@rikko)
Príspevky: 144
Estimable Member
 

kazdy hovori nieco ine. je to tazke:-/

 
Publikované : 10/11/2017 1:23 pm
(@minis)
Príspevky: 59
Trusted Member
 

Osobne som tiež radšej za dlažbu ako vinyl

Záhrada je pre radosť nie preto aby si sa dorobil ako kôň.

 
Publikované : 21/11/2017 11:01 am
Emmil
(@emmil)
Príspevky: 94
Trusted Member
 

Dlazba je chladna, ale ma svoje vyhody

 
Publikované : 21/11/2017 11:07 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..