Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Galéria nábytku – adaptívne opätovné použitie

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
758 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Transformácia bývalého autosalónu na okraji sídliska na areál skupiny MY DVA so zameraním na výrobu kancelárskeho, školského a kovového nábytku predstavuje ďalšiu dokončenú stavbu mladej architektonickej kancelárie CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers z Brna.


Architekti: CHYBIK + KRISTOF
Rok: 2021
Mesto:Brno - Vinohrady, Česká republika
Typológia: KANCELÁRSKE BUDOVY , ADAPTÍVNE OPÄTOVNÉ POUŽITIE
Jednopodlažná budova slabej estetickej kvality sa zmenila na budovu s novou, ľahko zapamätateľnou fasádou zloženou z viac ako 900 čiernych plastových sedadiel. Fasáda je poňatá abstraktne, funguje aj ako bannerová reklama samotnej firmy. Po dokončení jednoduchej rekonštrukcie jej interiéru vznikol nový flexibilný showroom prezentujúci jednotlivé segmenty produkcie firmy v špecifických, tematicky usporiadaných prostrediach.

Vinohrady je názov jedného z najstarších sídlisk vybudovaných v Brne v prvej polovici 80. rokov 20. storočia. Samotný autosalón bol zriadený v 90-tych rokoch minulého storočia a je súčasťou línie neďalekých komerčných budov, lemujúcich štvorprúdovú Zárosickú cestu, ktoré však areál nijako nezveľaďujú. Bývalý stav budovy bol technicky a morálne zastaraný a po formálnej stránke nezodpovedal potrebám spoločnosti. Vzhľadom na to, že išlo o dočasnú investíciu vo forme prenájmu a firma tieto priestory už využívala, navrhované riešenie muselo byť lacné a rýchle. Zadanie znelo: ˮRobte to lacno, ideálne zadarmo,ˮ spomínajú architekti Ondrej Chybík a Michal Krištof.

Skupina MY DVA patrí k popredným tuzemským dodávateľom kancelárskeho, školského a kovového nábytku so zameraním aj na koncepty a realizácie komerčných a vzdelávacích interiérov vrátane niektorých atypických prvkov. Výber materiálu, ktorý mal byť založený na použití minimálneho množstva peňazí, no s maximálnym efektom na zveľadenie bývalej budovy, preto musel súvisieť s výrobou firmy.

Objekt je teda opláštený homogénnym výrobkom, plastovou čiernou sedačkou za cca 80 Kč/1ks, bez väčších úprav exteriéru. Vytvára abstraktnú textúru, ktorá odráža to, čo sa deje vo vnútri, bez ďalšej bannerovej reklamy. ˮPoužili sme základnú formu interiérovej stoličky Vicenza, ktorú dodávateľ pravidelne dodáva. V tomto prípade však do exteriéru sme použili čierny granulát, pretože je odolný voči rôznym poveternostným vplyvom, najmä UV žiareniu.ˮ popisujú architekti. Jednotlivé sedadlá sú upevnené na konštrukcii z oceľových profilov upevnených na fasáde. V prípade mechanického poškodenia je možné vymeniť každý kus za nový, dokonca aj čistenie fasády zvládnete jednoducho raz až dvakrát ročne vysokotlakovým čističom.

eshop.stavba-az.sk

Koncept interiéru predstavuje druhú úroveň projektu a pozostáva z dvoch častí: showroomu a kancelárií so zázemím pre zamestnávateľov. Vnútro budovy bolo zbúrané. Prezentačný priestor showroomu vznikol zväčšením bývalej vstupnej haly v strede dispozície a je ohraničený polykarbonátovými priečkami. Podlaha je zjednotená pomocou bieleho poteru, na strope zostali pôvodné pohľadové betónové panely a všetky nové rozvody sú odkryté. Do tohto novovzniknutého priestoru sú vsadené tri kruhové galérie, ktoré predstavujú tri rôzne segmenty výroby – školský nábytok, kancelársky nábytok a dizajnové kúsky. Kruhové výrezy sú ohraničené bielymi textilnými závesmi na celú výšku priestoru, dajú sa zavrieť alebo nechať rozopnúť. Vnútorné priestory výrezov predstavujú tri rôzne nastavenia, kde materiál podlahy, spôsob osvetlenia a samotná farba svetla korešpondujú s prirodzeným prostredím, do ktorého je nábytok určený. Priestory môžu byť vyplnené rôznymi výrobkami alebo umeleckými dielami, môžu slúžiť ako spoločenská miestnosť pre zamestnancov alebo na stretnutia s klientmi. Celý priestor funguje na princípe galérie, ktorú je možné jednoducho upraviť podľa aktuálnych potrieb.
Kancelárie pre zamestnancov sú po obvode objektu zachované, sú presvetlené denným svetlom, majú vetranie a sú zjednotené sivým kobercom a bielou farbou.

eshop.stavba-az.sk

Zdroj: archdaily.com
[adsense01][/adsense01]
Súvisiace fórum : Správy - Aktuality - Témy
Mohli by vás zaujímať: Stavba - Projekty, nápady

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 17/06/2022 5:10 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..