Pripoj sa k nám!
Domová čistiareň od...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Domová čistiareň odpadových vôd - ČOV

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
5,055 Zobrazenia
.stm.
(@stm)
Príspevky: 129
Reputable Member Admin
Topic starter
 
Základný popis
Domové čistiarne odpadových vôd sú najčastejšie vyhotovené ako celoplastové nádrže. Základné časti, nádrž a technologická vostavba čistiarne, sú zväčša vyrobené z polypropylénu (PP) pričom spolu tvoria kompaktný celok. Čistiareň býva osadená odnímateľným UV stabilným krytom z plastu. Ideálne je umiestniť ČOV tak, aby k nej bol zabezpečený dobrý prístup s možnosťou jednoduchej údržby (na okraji pozemku, vo voľnejšom priestranstve).

Kvôli vodotesnému napojeniu prítokového a odtokového kanalizačného potrubia sú na nádrži ČOV navarené prípojné tvarovky. Konštrukčne by mala byť ČOV vyriešená tak, aby vylúčila možnosť upchávania sa jednotlivých subsystémov.Ako to funguje ?
Domové čistiarne odpadových vôd zväčša pracujú na mechanicko-biologickom princípe s využitím nízko zaťažovanej aktivácie s aeróbnou stabilizáciou kalu. Z technologického hľadiska pozostáva ČOV z nasledujúcich častí :
• mechanické predčisťovanie (hrablicový kôš, denitrifikačný selektor)
• oxická sekcia (aktivačná časť nádrže s jemnobublinnou aeráciou)
• separačná sekcia (separátor)

Natekajúca odpadová voda vchádza do sekcie mechanického predčistenia. Tu sa nachádza hrablicový kôš, ktorý v prvom kroku zachytáva hrubšie mechanické nečistoty. Ďalej nasleduje denitrifikačný selektor kde dochádza k biologickému odbúravaniu dusíka a fosforu. Usporiadanie selektoru do sedimentačných a flotačných komôr zabezpečuje navyše aj odbúravanie tukov a olejov, ktoré sa pri domových ČOV v odpadovej vode vyskytujú. Po odbúraní dusíka a fosforu nateká odpadová voda do oxickej sekcie. Táto sekcia je prevzdušňovaná prevzdušňovacím systémom.

V prevzdušňovacom systéme sa nachádza kompresor (napr. membránové dúchadlo), ktoré do systému vháňa vzduch. V oxickej sekcii dochádza k biologickej degradácii organického znečistenia a k nitrifikácii amoniakálneho dusíka. Dúchadlo je vďaka riadiacej jednotke, alebo časového spínača regulovateľné, takže čistiareň môže pracovať v rôznych režimoch podľa jej zaťaženia. Z oxickej sekcie odteká voda do separačnej sekcie, kde dochádza k oddeleniu kalu od vyčistenej vody. Vzniknutý kal sedimentuje vo vyhradenom (sedimentačnom) priestore odkiaľ je recirkulačným systémom odčerpávaný späť na začiatok procesu čistenia. Po skončení celého procesu odvádza zberný žľab vyčistenú vodu do odtokového potrubia.
[adsense01][/adsense01]Osadenie
Do výkopu pre ČOV je potrebné pripraviť základovú dosku tak, aby osadená nádoba prečnievala nad terén cca 2-5 cm (kvôli dažďovým vodám – aby sa nevtekali dnu). Pred spätným zásypom, alebo obetónovaním sa čistiareň napustí vodou až po odtokovú hranu (aby sa predišlo deformáciám pri zasypávaní). Následne sa ČOV obsype alebo obetónuje v zmysle PD. Tiež netreba zabudnúť na to, že ČOV potrebuje ele. napojenie. Detailný návod k osadeniu ČOV by mal byť súčasťou dodávky ČOV. Výustné potrubie je možné zaústiť do vsaku / trativodu, alebo do priľahlého potoka (ak je).
Záverom
ČOV je potrebné povoliť v stavebnom povolení a v prípade zaústenia do povrchového toku (napr. aj potok) je potrebné vyjadrenie správy povodia. Dôležité je uvedomiť si fakt že klasická kanalizácia dostáva na úrade prednosť a v prípade že je možnosť napojiť dom na takúto kanalizáciu, povolenie ČOV pravdepodobne neprejde.
Súvisiaca téma : Trativod - realizácia (fórum)

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 05/04/2012 3:56 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..