Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Cesta na pozemku

3 Príspevky
3 Užívatelia
0 Likes
1,551 Zobrazenia
(@ela3)
Príspevky: 4
Active Member
Topic starter
 

Dobrý deň,

Chcem sa opýtať, kúpili sme pozemok a chceme polovicu pozemku predať. Akú minimálnu širokú cestu resp. šírku z pozemku musíme oddeliť z nášho pozemku ako prístupovú cestu pre budúceho majiteľa?

Ďakujem za všetky komenty

 
Publikované : 12/12/2022 2:18 pm
Opko
 Opko
(@opko)
Príspevky: 107
Estimable Member
 

Ahoj. Pokiaľ sa jedná o súkromný pozemok a cesta bude slúžiť iba vlastníkovi daného pozemku, tak neviem či nájdeš nejaký predpis vo vyhláške alebo v norme. Minimálne by som išiel do šírky 2,5m, no lepšie 3m + 0,5m pozemku na každú stranu cesty. Takže tie 4m. Tiež je potrebné dodržať oblúky pri napojení na exist. cestu, aby sa tam aj požiarnici vedeli pre prípad dostať.   

 
Publikované : 14/12/2022 9:48 am
(@stano)
Príspevky: 5
Active Member
 

Dobrý deň p. Ella. 

Podľa normy STN 73 08 02 článku 10.2.2.1 musí mať šírka príjazdovej účelovej cesty na príjazd hasičských vozidiel na oplotené pozemky rozmery min.: svetlý priestor- šírka 350cm a výška 400cm. 

Do tejto šírky by som započítal bezpečnostné odstupy z obidvoch strán min. 0,25m. (3,5m + 2x0,25m= 4,0m)

V tejto šírke cesty stále nemôžete uvažovať s parkovaním osobných automobilov k rodinnému domu, nakoľko je tých 3,5m min. potrebná šírka na prejazd hasičského auta. 

Treba mať na pamäti že pri vjazde aj výjazde ( z obidvoch strán príjazdovej cesty) treba uvažovať s polomermi otáčania áut. Pre predstavu polomerov prikladám aj fotku 🙂

Snímka

 Ďalší osobný postreh. Neviem aký je síce dlhý ten pozemok, cez ktorý má prechádzať to osobné auto, ale určite by som vyriešil na ňom min. (nechcem to nazvať otoč) ale niekde kde sa môže budúci majiteľ pozemku otočiť. Mne osobne by sa nechcelo každý deň cúvať po tej príjazdovej ceste. 

Čo sa týka ešte tých požiarnikov. Vzdialenosť od najbližšieho požiarneho hydrantu k objektu má byť max. 200m. (pokiaľ tam nie je iný prístupný prírodný zdroj s dostatočnou výdatnosťou) Toto je len taká vsuvka, aby ste po vyhotovení cesty nemuseli riešiť potiahnutie hydrantu bližšie k objektu. 🙂 

A posledná poznámka. Bez skolaudovanej príjazdovej cesty neskolaudujete rodinný dom, tým chcem len povedať že si to treba dopredu poriadne naplánovať 🙂   

 
Publikované : 14/12/2022 9:48 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..