Pripoj sa k nám!
Pristupova cesta na...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pristupova cesta na pozemku

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
1,051 Zobrazenia
(@nestha)
Príspevky: 1
New Member
Topic starter
 

Ahojte,

riesim aktualne nasledujuci problem:

Kupil som stavebny pozemok v novovznikajucej mestskej casti, projekt je robeny na etapy, pozemky z predoslich etap su uz osidlene, s pristupovou komunikaciou. Pozemky su takmer vsetky rovinate, moj pozemok nieje uplne rovinaty, ale nic hrozne, na asi 25 metrov dlhej strane pozemku je vyskovy rozdiel 1 - 1,5m, plynuly prechod, ziadne skoky. Vsetky pozemky v tejto etape boli predavane/kupovane bez pristupovej komunikacie s tym, ze sa automaticky podpisovali aj zmluvy o vybudovani pripojok a pristupovej komunikacie samotnym predajcom/developerom.

Ked to skratim, realizacia pripojok a pristupovej komunikacie je aktualne v procese a som z realizacie velmi znepokojeny. Ide hlavne o to, ze kvoli este jednemu radu pozemkov nad mojim, ktore su uz svahovite, je cesta dvihnuta na urovni mojho pozemku voci zemi mojho pozemku uz o vyse 1m, planovana je vraj vo finalnej podobe o 1,4m.

Je sice pravda, ze prilohou zmluvy bola technicka dokumentacia a teda som do istej miery mal tuto skutocnost "predvidat", ale problemy su:

- vyskove udaje cesty boli zaznacene len na urovni pozemku pod a nad mojim, na urovni mojho pozemku vyskovy udaj cesty v prilozenej dokumentacii nieje, mam za to, ze pri predaju mali takuto vec minimalne "laicky" oznamit a dat na vedomie
- bol som si vo vlastnej rezii predbezne zamerat vysku navyssej kanalizacnej sachty, ktora ma byt utopena voci mojmu pozemku, vychadza mi to na 1,7m, co by bolo v rozpore aj s technickou dokumentaciou
- tym, ze cestu oproti podkladu terenu takto dvihaju, siaha nasyp cesty uz teraz 2 - 2,5m do vnutra mojho pozemku

Pozeral som si cestny zakon 135/1961, kde je jasne uvedene:

Pozemnú komunikáciu tvorí cestné teleso a jej súčasti. Cestné teleso je ohraničené vonkajšími hranami priekop, rigolov, násypov a zárezov svahov, zárubných a obkladových múrov, pätou oporných múrov a pri miestnych komunikáciách pol metra za zvýšenými obrubami chodníkov alebo zelených pásov.

Takisto som sa pytal nezavisleho projektanta, ktory jednoznacne potvrdil, ze nasyp cesty je sucastou telesa a nema co zasahovat do mojho pozemku. Developer vsetko toto vykonal bez mojho vedomia a akehokolvek oznamenia. S tymito vecami som ho uz konfrontoval, zatial sa nesnazia situaciu nijak riesit. davaju si so vsetkym nacas. Aktualne zvazujem dat podnet na stavebny urad v meste, pripadne aj pravny podnet na nedovoleny zasah do pozemku.

Neviem si predstavit v takomto stave uspesnu kolaudaciu, bez majetkoveho vysporaduvania, kedze cast cesty realne je na mojom pozemku.

Mate niekto s niecim podobnym skusenost, alebo viete poradit ako by som mohol postupovat?

Pre lepsiu predstavu prikladam aj fotky. Znacka farbou a flasa oznacuje orientacnu hranicu mojho pozemku premeranim vo vlastnej rezii, tento tyzden dam vymedzit hranice aj geodetom. O zasahu do pozemku vsak nemozu byt pochybnosti, vodovodna sachta(cierna velka buksna) na fotke, ma byt podla priojektu asi 1,5m vnutri mojho pozemku v smere od cesty.

Dakujem vsetkym za nazory a rady.

 
Publikované : 24/10/2021 2:36 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..