Pripoj sa k nám!
Bršlen (Euonymus) –...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Bršlen (Euonymus) – okrasná drevina

3 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
522 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Bršlen  (Euonymus) – farebná krása - základný popis, vlastnosti
bršlen top
 

Latinský názov: Euonymus

Výška: 1,5-7 m

Čeľaď: Celastraceae

Odolnosť: Úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Viac ako kvetom vás upúta skôr na jeseň svojimi pôvabnými plodmi a tiež farbou listov u niektorých druhov panašovaných, ale napríklad listy bršlenu krídlatého získavajú na jeseň žiarivé červené sfarbenie. Existuje asi sto sedemdesiat druhov bršlenov. Sú medzi nimi druhy s opadavými listami, ale aj druhy, ktoré sú zelené celoročne. My vám dávame do pozornosti dva zaujímavé druhy, Bršlen krídlatý (Euonymus alatus), ktorý je opadavý, dosahuje výšku asi 3 metre. Jeho porast je trochu redší, ale jeho listy sa na jeseň sfarbujú do úžasnej žiarivej červenej farby. Jeho plody sa objavujú po opadaní listov. Pochádza zo severovýchodnej Ázie, zo strednej Číny a Japonska. Druhý zaujímavý druh je Bršlen fortuneov (Euonymus fortunei) , ktorý je vždy zelený neopadavý krík dorastá do výšky 60cm. Obľúbené sú kultivary so žlto alebo bielo panášovanými listami. Pochádza z Číny a má hustý a mierne poliehavý rast, preto je využívaný ako pôdopokrývna rastlina, ale darí sa jej aj v nádobách. Listy sú na konárikoch protistojné, listová čepeľ oválne kopijovitá, na konci zašpicatená a po okrajoch s jemným pilkovaním. Kvitne koncom mája až začiatkom júna, nenápadnými kvetmi, z ktorých vznikajú atraktívne plody v štvorpuzdrových tobolkách. Visia na strome na dlhých stopkách a svojou farebnosťou zdobia záhradu. Semená sú obľúbenou potravou pre vtáky, ale pre ľudí sú jedovaté.

Stanovište:Stanovisko by malo byť záveterné, chránené pred veľkým vetrom a mrazom. Znášajú akékoľvek stanovisko, avšak v úplnom tieni sa listy vyfarbujú veľmi slabo. Sú mrazuvzdorné až do -30°C.

bršlen 01
bršlen 02
bršlen 03

Starostlivosť: Pôda by mala byť dobre priepustná, nemala by byť premokrená s mierne kyslým substrátom. Rozmnožovať sa môžu v neskorom lete odrezkami, asi 10 cm dlhé, ktoré je potrebné zasadiť do vlhkého rašelinovo pieskového substrátu. Počas zakoreňovania treba výhonky umiestniť na tienisté miesto a zabezpečiť im dostatočnú vzdušnú vlhkosť. 

bršlen 04
bršlen 05
bršlen 06

Rez: Bršlen veľmi dobre znáša rez, vďaka nemu má kompaktnejší a hustejší tvar. Tvarovanie a strihanie sa odporúča na jarné obdobie až do konca júla. Ak sa na bršlenoch vyskytnú škodcovia, vykonajte pravidelne presvetľovací rez. Bršlenové drevo sa používa na jemné rezbárske.

Foto zdroj: flickr.com, pixabay.com

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 
Vaša Stavba od A po Z
 
Publikované : 27/10/2022 1:20 pm
jumat
(@jumat)
Príspevky: 73
Trusted Member
 

Máme na záhrade zrejme ten bršlen krídlatý lebo na jeseň sa krásne vyfarbuje. Je už dosť starý a vypadá skôr ako strom. Viete mi niekto poradiť môžem ho prestrihať aby trocha zhustol?

 
Publikované : 28/10/2022 9:09 am
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 

@jumat rez je prospešný, len musí byť šetrný k rastline. Odporúčam urobiť ho na jar po posledných mrazoch, skôr až v apríli- máji.

 
Publikované : 04/11/2022 8:39 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..