Pripoj sa k nám!
Skimia japonská (Sk...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Skimia japonská (Skimmia japonica) – vždyzelená balkónová drevina

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
868 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Skimia japonská – drevina vhodná na balkón aj terasu - základný popis, vlastnosti
skimmia japonica top
 

Latinský názov: Skimmia japonica

Výška: 0,5 – 1,5 m

Čeľaď: Rutaceae

Odolnosť: Úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny: Rastlín kvitnúcich od jesene do jari je veľmi málo, preto vás príjemne poteší vždy zelená Skimia japonská, ktorá spestrí hociktorý záhon alebo balkón či terasu v jesennom období svojím kvetom či červenými plodmi. Pochádza z Japonska a juhovýchodnej Ázie. Pestuje sa podobne ako rododendrony, azalky či vresovce. Dvojdomý ker dosahuje výšku od 50 cm až do výšky okolo 150 cm je stálo zelený a rastie pomaly. Listy sú striedavé, podlhovasté 6-12cm dlhé, na báze klinovité. Kvety sú štvorpočetné, drobné, dosahujú 5-6 mm v priemere, kališné lístky trojuholníkové, biele, krémové až ružové, z ktorých vznikajú červené guľaté plody.Znáša dobre znečistené mestské prostredie. Je mrazuvzdorná až do -23°C na chránených a neoslnených miestach a dobre znáša pestovanie v širších vonkajších nádobách.

Stanovište: Vyhovuje jej chránené miesto, polotieň až tieň. Má rada humózny a priepustný, mierne kyslý substrát, vhodná je aj drenážna vrstva na dne črepníka a samozrejme otvor na odtok prebytočnej zálievkovej vody.

skimmia japonica 01
skimmia japonica 02
skimmia japonica 03

Starostlivosť: Po zasadení jej doprajte dostatok vlahy, nie však premokrenie. Po zakorenení znesie aj suchší substrát. Keď budete Skimiu sadiť na záhon resp. presádzať nesaďte ju príliš hlboko, ale len tak, ako bola zasadená v pôvodnom črepníku. Ideálne je presádzať ju do väčšieho kvetináča raz za 5 rokov a pridať čerstvý substrát. Ak chcete, aby mala plody musíte mať dve rastliny samčiu a samičiu. Ak začnú Skimii žltnúť listy alebo opadávať reaguje na nevhodné svetelné alebo pôdne podmienky, vtedy ju treba presadiť do tieňa a prisypať mierne kyslý substrát. Rozmnožovať Skimiu môžete semenami, ktoré očistené vysievame do črepníkov alebo vrcholovými odrezkami zo zakorenenej väčšej rastliny. Kvitne na jar až v máji, ale púčiky má nasadené už od neskorej jesene.

skimmia japonica 04
skimmia japonica 05
skimmia japonica 06

Rez: Všeobecne Skimie nie je potrebné strihať, pokiaľ rastú v záhrade na okraji krovinatých porastov. Rez sa skôr používa pri pestovaní v kvetináčoch. Po odkvitnutí ich obstriháme do požadovaného tvaru.

Foto zdroj: flickr.com, pixabay.com

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 
Vaša Stavba od A po Z
 
Publikované : 25/10/2022 9:21 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..