Pripoj sa k nám!
Čemerica (Helleboru...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Čemerica (Helleborus) - kvitnúce záhradné rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
3,505 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Skorá jarná rastlinka, alebo tiež tzv. "snežná ruža" Čemerica - základný popis, vlastnosti
cemerica top
 

Latinský názov: Helleborus

Výška: 40cm

Čeľaď: Ranunculaceae

Odolnosť: Citlivá - úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:
Čemerica je obľúbená rastlina, ktorá kvitne od decembra do marca a preto sa prezýva aj vianočnou ružou. V posledných rokoch sa vynakladá veľa úsilia na rozšírenie sortimentu kultivarov týchto v zime kvitnúcich trvaliek. Všetky druhy sa vyskytujú v pohoriach Európy a Kaukazu – s výnimkou druhu Hellebous thibetanus, ktorý sa vyskytuje v západnej Číne. V tradičnej Čínskej medicíne sa používa ako liečivá rastlina pre jej účinné látky, ktoré sa nachádzajú v koreni. Vzhľadom na toxické látky ktoré obsahuje, by ste pri manipulácií s ňou mali používať rukavice. 
Stanovište:
Čemerica má rada polotieň až tieň a vlhké, humózne, neutrálne až zásadité pôdy. Niektorým druhom sa darí v kyslých pôdach. Takmer všetky sú mrazuvzdorné do -15°C. Najlepšie je zasadiť ich pod opadavé stromy alebo kríky, v zime a na jar budú mať svetlo a v lete príjemný tieň.
 
cemerica 4
cemerica 5
cemerica 3

Starostlivosť:

Výhodou čemerice je, že nie je náročná na pestovanie, ale neznáša presádzanie. Nové rastliny možno získať zo semien pestovaných rastlín po odkvitnutí alebo delením začiatkom jesene. Častejšie sa rozmnožujú semenami. Môžu sa vysadiť priamo na záhon alebo predpestovať sadenice. Takto rozmnožené rastliny rastú pomaly a trvá dlhšie, kým začnú kvitnúť, ale na jednom stanovisku vytrvajú roky. Čemerice sa vysádzajú v lete. Potrebujú k rastu vápencovú pôdu a vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami, ktoré radi rastú v skupinách, by mala byť okolo 15 cm.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 30/03/2015 4:58 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..