Pripoj sa k nám!
Hortenzia (Hydrange...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Hortenzia (Hydrangea macrophylla) - kvitnúce záhr. rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
9,434 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Hortenzia kalinolistá , vhodná nielen do vidieckych záhrad - základný popis, vlastnosti
hydrangea top
 

Latinský názov: Hydrangea macrophylla

Výška: 1,5m

Čeľaď: Hydrangeaceae

Odolnosť: čiastočne-úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Hortenzie majú kopulovité alebo ploché súkvetie zložené z množstva malých kvetov, ktoré sú obklopené korunovitými kalichmi. Pochádzajú zo severnej Afriky a východnej Ázie, kde dorastá do výšky 4m. Sú to opadavé kry, ktoré dorastajú v našich podmienkách do výšky 1,5 m. Majú veľké nároky na pôdu, dobre kvitnú len vo výživnej a humóznej pôde. Pred výsadbou treba na záhon zapracovať rašelinu. V zásaditých pôdach trpia chlorózou, ktorá im spôsobuje žltnutie alebo blednutie listov. V období sucha je potrebné ich každodenne zalievať. 

Stanovište:

Najlepšie sa darí Horetenzii v polotieni na stanovišti chránenom pred silným vetrom resp. prievanom. Prežijú aj na slnečnom stanovišti, ale potrebujú častejšiu zálievku. Cez zimu je v našich podmienkach potrebné ju chrániť pred nočnými mrazmi a priamym zimným slnkom. Najčastejšie obalením jutovinou alebo čečinou.

hydrangea1
hydrangea2
hydrangea3

Starostlivosť:

Hortenzie potrebujú mierne kyslú pôdu s pH 5-6,5. Pôda by mala byť ľahká a dobre priepustná. Kamenisté a ťažké pôdy spomalia rast, kvety sú menšie, je ich menej a majú nevýrazné sfarbenie. Nové hybridné odrody už nie sú až tak veľmi náročné na kyslosť pôdy, ale bude sa im lepšie dariť ak im aspoň do vrchnej vrstvy pridáme rašelinu. Hortenzia nemá rada prílišné preschnutie, preto je dobré ju pravidelne zalievať. Treba pamätať na to že čím je ker väčší tým viac vody potrebuje. Dôležité je aj hnojenie v správnom čase, prvé hnojenie pred kvitnutím a potom až na konci leta až po odkvitnutí. Na zimu je dobré okolie koreňov prikryť rašelinou, čečinou alebo pilinami.

hydrangea4
hydrangea5
hydrangea6

Rez:

Pri veľkokvetých hortenziách musíme dať pozor, pretože kvety sa im tvoria už rok predtým v lete. Hortenziu nestriháme na jeseň ani skoro na jar, pretože by sme si kvetné púčiky zničili. Odstránime len suché časti. Ak chceme rastlinu zmladiť, môžeme nad zemou odstrihnúť niektoré konáriky, treba však počítať s tým, že kvety na nich budú kvitnúť až za nejaký čas.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 10/04/2015 2:25 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..