Pripoj sa k nám!
Figovník obyčajný (...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Figovník obyčajný (Ficus carica) – úžitkové stromy

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
452 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Figovník obyčajný  (Ficus carica) – liečivá pochúťka - základný popis, vlastnosti
figovník top
 

Latinský názov: Ficus carica

Výška: 0,5-3 m

Čeľaď: Moraceae

Odolnosť: Aj úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Figovník obyčajný je exotický ovocný strom, ktorý miluje skôr teplejšie oblasti, ale vzhľadom na klimatické zmeny je možné ho pestovať aj v našom podnebnom pásme. Pôvodne sa vyskytoval v oblasti Malej Ázie, ale dnes sa pestuje od západného Stredozemia až po severovýchodnú Indiu a Čínu. Prvé zmienky o jeho pestovaní pochádzajú z doby asi pred 9000 rokmi. Za tieto tisícky rokov kultúrneho pestovania bolo vyšľachtené neuveriteľné množstvo odrôd a kultivarov. Figovník sa pestuje ako strom alebo krík. Listy sú opadavé, rastú na konároch striedavo, sú kožovité, členené do troch až piatich lalokov. Nenápadné kvety sú malé, uzavreté v hruškovitom tvare s malým otvorom pre opeľovačov. Kvitne od marca do júla. Plodom sú malé figy, ktoré zrejú do zelenej, žltej, hnedej alebo bronzovej farby. Za zmienku stojí, že celá rastlina je liečivá.

Stanovište:

Figovník patrí medzi teplomilné rastliny, preto je dobré mu zabezpečiť slnečné a dostatočne chránené stanovisko pred severným vetrom. Pôda by mala byť piesočnato-hlinitá, mierne vápenitá, dostatočne výživná.

figovník 01
figovník 03
figovník 06

Starostlivosť:

Ak ho budete pestovať v nádobe je potrebne ho na zimu premiestniť do miestnosti s nižšou teplotou ako sú chodby, pivnice či garáž. Ak ho chcete pestovať na záhrade nevysádzajte rastlinu mladšiu ako 3 ročnú. Vysádzať je vhodné v apríli až v máji. Počas zimy je potrebné ju chrániť geotextíliou alebo vetvami z ihličnanov. Figovník všeobecne nezvláda teploty pod nulou, ale už sú odrody, ktoré zvládnu ako dospelé mrazy aj okolo -20°C. Preto ak ho chcete pestovať na záhrade a patríte k oblastiam s tuhými zimami, musíte si medzi odrodami vybrať vhodné do vášho podnebia. Plody môžete očakávať koncom septembra až do prvých mrazov. Figovník sa najlepšie rozmnožuje odrezkami. Rez ošetrite stimulátorom rastu, vysušte pri izbovej teplote a napichajte šikmo do substrátu. Zakorenia pri teplote 20-25°C do 4-6 týždňov pri pravidelnom vlhčení.

figovník 05
figovník 04
figovník 02

Rez:

Figovník znáša rez veľmi dobre. Rastie pomerne rýchlo, preto je dobre už v prvom roku na jar skrátiť hlavný výhonok aby sa rastlina dobre rozkonárila. Výhonky rastúce dovnútra koruny treba odrezať. Má liečivé účinky, ktoré sa potvrdili pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, chorobách obličiek dokonca odvar z listov má protizápalový účinok. Figy majú malý obsah vitamínu C, ale obsahujú vápnik a fosfor v dobrom pomere pre obnovu kostí, preto sú odporúčané napríklad pri osteoporóze.

Foto zdroj: flickr.com, pixabay.com

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 
Vaša Stavba od A po Z
 
Publikované : 09/11/2022 11:23 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..