Pripoj sa k nám!
Levanduľa (Levandul...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Levanduľa (Levandula)-kvitnúce záhradné rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
4,552 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Voňavá a liečivá levanduľa lekárska - základný popis, vlastnosti
levandula top
 

Latinský názov: Levandula angustifolia

Výška: 60 cm

Čeľaď: Lamiaceae (hluchavkovité)

Odolnosť: mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Levanduľa je nenáročná rastlina bohatá využitím a opojná vôňou. Zhŕňa asi 20 druhov, ktoré sa nachádzajú od Kanárských ostrovov cez Stredozemie až do Prednej Indie. Prvé liečivé účinky objavili Rimania, ktorí ju používali ako antiseptikum, pri praní alebo ako odpudzovač hmyzu. Levanduľa tvorí kríčky vysoké cca 60cm, široké 0,8-1m. Spodná časť stoniek je zdrevnatela, až tmavohnedo zafarbená, vetvičky sú husto olistené, spodné listy sú biele plstnaté, horné sú šedozelené. Kvety sú umiestnené na bezlistých stopkách v uzloch s počtom kvetov 5 – 10 a sú na vrchole zlúčené do hustého klasu. Farba kvetov je bledofialovomodrá až tmavomodrá, vyskytujú sa však aj druhy s ružovými kvetmi. Levanduľa má široké využitie v lekárstve pre jej upokojujúce a protizápalové účinky. 

Stanovište:

Levanduľa obľubuje slnečné stanovisko a suchšie pred prievanom chránené miesta. Nemá rada vlhké, premočené pôdy. Pôda by mala byť ľahká, piesčitá s dostatkom vápna, ph by malo byť 6-7. V zimnom období sú trsy odolné proti vymrznutiu až do -20°C, ale je potrebné korene na zimu zakryť.

levandula 1
levandula 2
levandula 3

Starostlivosť:

Dôležité pre levanduľu je slnko a suché otvorené miesto. Priame slnko vám zaručí sýtu farbu a krásnu vôňu. Zalievať ju stačí len občas, pretože je suchomilná rastlina. Levanduľu môžeme dopestovať zo semienok alebo jednoduchšie z odrezkov, ktoré sa najlepšie ujmú na jar. Ak chcete mať mnohokvetú a pekne kvitnúcu rastlinu je dôležité jej strihanie. Na zimu je vhodné korene rastliny zakryť opadaným lístím alebo slamou.

levandula 4
levandula 5
levandula 6

Rez:

Levanduľu je dobre ostrihať dvakrát. Po odkvitnutí treba ostrihať suché kvety a vrcholky výhonkov. Radikálnejší rez je dobre urobiť na jar, koncom marca až do druhej polovice apríla asi o 1/3 dĺžky výhonkov. Treba si dať pozor, aby ste nestrihali až do starého dreva, mohlo by sa stať, že vyhynie.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 21/04/2015 2:08 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..