Pripoj sa k nám!
Pivonka (Paeonia) -...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pivonka (Paeonia) - kvitnúce záhradné rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
4,539 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Starodávna a okúzľujúca Pivonka - základný popis, vlastnosti
pivonka top
 

Latinský názov: Paeonia

Výška: bylinné 50-75 cm, krovité (drevité) do 2m

Čeľaď: Paeoniaceae

Odolnosť: Čiastočne - úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Pivonky sú obľúbené záhradné rastliny s veľkým počtom druhov, hybridov a kultivarov. Má 37 druhov, ktoré sa delia v botanike na 3 skupiny. Prvá skupina má šesť krovitých čínskych druhov, do druhej skupiny patrí 27 bylinných dekoratívnych druhov z Európy a Ázie. Tretia skupina obsahuje dva severoamerické druhy, ktoré sa pestujú len zriedka. Pivonka bylinná je rastlina s stopkovými hlboko delenými a dva až trikrát trojpočetnými listami, ktoré sú široko kopijovité. Kvety majú korunné lupienky tmavšie, smerom do stredu sú bledšie, priemer kvetu je niekoľko centimetrov závisí to od druhu. Kvety môžu byť jednoduché, poloplné a plné. Kvitne v máji a júni. Obyčajne sa sadí v skupinách, aby vytvárala ozdobný krík. 

Stanovište:

Vhodné stanovište pre pivonku je slnečné alebo polotienisté miesto, v hlbokých, humóznych, vlhkých, ale dobre priepustných pôdach. Mrazuvzdornosť závisí od druhu.

pivonka 1
pivonka 2
pivonka 3

Starostlivosť:

Pivonka je asi najmenej náročná rastlina na starostlivosť, hlavne bylinné druhy. Tiež nie sú náchylné na choroby a napadnutie škodcami. Neznášajú dlhodobé zamokrenie substrátu, vyžadujú výživnú a dobre priepustnú pôdu. Ázijské bylinné druhy vyžadujú väčšinou neutrálu až mierne kyslú pôdu, drevité a európske bylinné druhy uprednostňujú neutrálnu až mierne zásaditú pôdu. Vysádzajú sa od konca augusta do začiatku novembra. Rastliny by mali mať dostatok priestoru. Preto jama na sadenie by mala mať 50cm priemer a hĺbku cca 50-70cm. Ak je podložie slabo priepustné, treba na spodok nasypať asi 10 -15 cm drobného štrku. Čerstvo vysadenú rastlinu treba častejšie zaliať, kým sa ujme a začne rásť. Dobre zakorenené rastliny už nepotrebujú časté zalievanie, iba v obdobiach dlhodobého sucha. V dobe vegetácie ich treba prihnojiť. Rozmnožujú sa delením materskej rastliny alebo vrúbľovaním.

pivonka 4
pivonka 5
pivonka 6

Rez:

Bylinné Pivonky na zimu vyschnú až k zemi a na jar zase vyrašia nové rastliny. Drevité pivonky dobre znášajú rez. Ale režeme len mladé rastliny, keď chceme vytvoriť veľkú bohato vetvenú rastlinu. V ďalších rokoch už rez nie je potrebný. Rez je najvhodnejšie prevádzať skoro na jar aj za cenu toho, že v tom roku menej zakvitne.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 23/04/2015 5:27 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..