Pripoj sa k nám!
Osteospermum ecklon...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Osteospermum ecklonis - záhradné kvitnúce rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
13.9 K Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Osteospermum – pestrofarebná africká sedmokráska- základný popis, vlastnosti
os top
 

Latinský názov: Osteospermum ecklonis

Výška: 20-30 cm

Čeľaď: Asteraceae

Odolnosť: citlivá na mráz

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Exotická rastlina, ktorá pripomína margarétu, ale jej kvety sú zaujímavejšie a pestrofarebnejšie. Africká sedmokráska alebo v Čechách známa ako Kapská kopretina (margaréta) pochádza z oblasti južnej Afriky. V svojej domovine je to vytrvalý až 120 cm vysoký poloker, u nás sa pestuje prevažne ako letnička. Listy sú kopijovité nepravidelne zubaté, 5-10 cm dlhé. Kvety rastú na dlhších stopkách a sú zložené z úzkych jazykovitých lupienkov, ktoré majú rôzne odtiene bielej, žltej, oranžovej, ružovej, modrej alebo fialovej farby. Terčík býva tmavo modrý alebo žltý až hnedý. Je to teplomilná rastlina, preto keď je daždivé počasie alebo pod mrakom kvety sa zatvárajú. Kvitne od mája až do augusta. 

 
Stanovište:
 
Osteospermum vzhľadom na svoj pôvod obľubuje slnečné stanovište, v polotieni menej kvitne. Pôda by mala byť bohatá na humus a dobre priepustná. Nemá rada dlhodobé premokrenie, dlhodobejšie sucho jej však spôsobuje žltnutie listov.
 
os 1
os 2
os 3

 

Starostlivosť:

Semená sa vysievajú už od februára do marca do ľahkého substrátu. Pri teplote 20°C vyklíčia za 14-21 dní. Do záhrad alebo na balkón vysádzame sadenice až v druhej polovici mája. Je to vďačná rastlina, ktorá kvitne celé leto. U nás sa Osteospermum pestuje prevažne ako letnička, ale je možné ju prezimovať pri teplotách okolo 15-10°C. Treba ju zostrihnúť na cca 5cm a uložiť na chladnejšie ale svetlé miesto. Keď na jar začne vyháňať nové listy môžete ju premiestniť von na slnko a prihnojiť hnojivom na kvitnúce rastliny. Rozmnožuje sa semenami alebo vrcholovými odrezkami najlepšie v januári a februári, ktoré zakorenia pri teplote 20°C do troch týždňov.

os 4
os 5
os 6

 

Rez:

Pre bohaté kvitnutie je dobré ostrihať odkvitnuté časti, aby sa netvorili semená, podporí sa tým nasadenie nových kvetov. Po prvých mrazoch je potrebné ju premiestniť do chladnej, svetlej miestnosti, a mierne zalievať, takto prečká zimu.

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 

 
Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 14/05/2015 3:49 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..