Pripoj sa k nám!
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Letá sú stále teplejšie – Zachráni vás klimatizácia do bytu

5 Príspevky
5 Užívatelia
0 Likes
1,066 Zobrazenia
temy-az
(@temy-az)
Príspevky: 200
Člen Moderator
Topic starter
 
Na leto sa všetci tešíme. Slnko a teplo sú príjemné, ale keď teploty vystúpia veľmi vysoko, rozmýšľame nad tým, ako sa schladiť. Jedným zo spôsobov je mobilná klimatizácia.


Vysoké teploty v miestnosti nie sú len nepríjemné, ale môžu ohrozovať zdravie, alebo dokonca aj život. Preto je kvalitná klimatizácia dobrá investícia. Udržiavanie príjemnej teploty pomocou efektívnej klimatizácie je najlepším prostriedkom na prevenciu úmrtí a chorôb súvisiacich s teplom.

Klimatizácie, vrátane ich filtrov, je dobré vyčistiť dva krát ročne. To pomáha predchádzať hromadeniu a šíreniu vzduchom prenášaných prachových roztočov, prchavých organických zlúčenín a srsti domácich zvierat.
Lepšia kvalita vzduchu
Tým, že klimatizácia cirkuluje a filtruje vzduch, odstraňuje nečistoty a plesne. Je to dobré pre ľudí trpiacich alergiami, astmou a s problémami dýchania. Klimatizácia je tiež účinná proti hmyzu, ktorý je nielen nepríjemný, ale aj nebezpečný aj pre alergikov. Domáce zvieratá sa vyhnú blchám a kliešťom. Dobrá klimatizačná jednotka pomôže udržať nepríjemný hmyz vonku a tiež ochráni ľudí s alergiami pred novými infekciami.
Zlepšená efektivita práce
Veľké horúčavy nás otupujú a unavujú. To, že sme pomalší má dokonca vedecké odôvodnenie. Podľa článku v Scientific American energia, ktorú telo vynakladá na ochladenie, nám uberá na schopnosti efektívne myslieť a uvažovať. Ľudia pracujúci v klimatizovaných kanceláriách sa lepšie a svižnejšie rozhodujú. Keď sa teplota počasia vysoko dvíha, zvyšuje sa srdcový tep a tlak. Toto môže spôsobiť podráždenie nálady, ba dokonca agresívnejšie správanie. Vhodná mobilná klimatizácia teda vedie aj ku kľudu a pokoju.
Lepší spánok
Je známe, že pre dobrý spánok je vhodné chladnejšie prostredie. Vyššia srdcová frekvencia a krvný tlak ovplyvňujú aj zaspávanie a spánok. Kvalitná klimatizácia vám umožní dosiahnuť správnu, zdraviu vyhovujúcu teplotu v miestnosti. Chladná miestnosť má čiastočný vplyv na cirkadiálne rytmy, ktoré riadia telesné procesy, ako je telesná teplota a cyklus spánku a bdenia. Nastavenie klimatizácie na vhodnú teplotu pomáha regulovať telesnú teplotu, ktorá sa mierne zníži niekoľko hodín pred spaním a počas noci. Až príliš studená alebo teplá miestnosť môže rušiť signály kedy ísť spať a kedy sa zobudiť, čo sťažuje zaspávanie a hlboký spánok. Primeraná teplota je preto mimoriadne dôležitá aj pre ľudí, ktorí v práci striedajú denné a nočné smeny.
Chráni nábytok a elektrické zariadenia
Horúce teploty a vlhkosť, ktorá ich často sprevádza, môže poškodiť dokonca aj nábytok. Drevo získava a stráca vlhkosť pôsobením vzduchu okolo neho, čo môže viesť k poškodeniu a deformácii. Koža na sedačkách tiež absorbuje vlhkosť, ktorá by mohla spôsobiť hnilobu. Každá tkanina je náchylná na plesne, ktorých množenie vlhkosť podporuje. Vlhkosť môže spôsobiť škody aj na elektronike. Telefóny a počítače môžu pri zvýšení teploty trpieť vážnymi poruchami, čo vedie ku kratšej životnosti. Na toto si treba dávať pozor na pracovisku, na ktorom sú počítačové servery. Ak nie sú dostatočne ochladzované, utrpia vážne škody.
Klimatizácia v zime
Na Slovensku nemáme iba letné dni. Preto si môžete položiť logickú otázku, či sa oplatí klimatizáciu si zaobstarávať. Keď rozmýšľate o vykurovaní v zime, asi vám nenapadne práve klimatizácia. Avšak klimatizácia s reverzným cyklom, ktorá je výhodná vzhľadom na energetickú účinnosť. Správny klimatizačný systém váš domov podľa potreby ochladí alebo ohreje, filtruje vzduch, zbavuje ho zbytočnej vlhkosti. Keď klimatizácia ochladzuje váš domov, teplý vzduch z vášho domova sa nasáva do jednotky a prechádza cez chladivo. Tým sa ochladzuje vzduch. Klimatizácie s reverzným cyklom umožňujú obrátenie tejto funkcie, takže chladivo môže skutočne nasávať teplo zvonku aj v zime, aby vykúrilo domov.

Ak by ste sa o klimatizáciách chceli dozvedieť viac, alebo potrebujete poradiť s výberom, navštívte stránku www.nasdomov.sk.

Zdroj : www.nasdomov.sk (partnerský článok)

Vaša Stavba od A po Z.
 
Publikované : 12/04/2022 9:23 am
 jume
(@jume)
Príspevky: 190
Estimable Member
 

uz dlhsie nad niecim takym uvazujeme k svokrovcom. lebo v tom byte je to na nevydrzanie v lete.

V záhrade si najviac oddýchnem.

 
Publikované : 21/04/2022 2:19 pm
rikko
(@rikko)
Príspevky: 144
Estimable Member
 

No preto je dobre mat reekuperaciu a klimatizaciu ;)

 
Publikované : 25/04/2022 9:47 am
burkk
(@burkk)
Príspevky: 58
Trusted Member
 

Akože oboje? Nie je potom zbytočné aj?

 
Publikované : 27/04/2022 2:13 pm



(@ximiria)
Príspevky: 20
Eminent Member
 

tak zalezi od toho aku zimu preferujes v lete, rekuperacia ti vie priestor prijemne schladit, no nie tak ako klimatizacia

 
Publikované : 28/04/2022 9:45 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..