Pripoj sa k nám!
Flox širokolistý (P...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Flox širokolistý (Phlox subulata)– kvitnúce skalkové rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
337 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Flox širokolistý(Phlox subulata) – farebná záplava kvetov - základný popis, vlastnosti
flox top
 

Latinský názov: Phlox subulata

Výška: 10-20 cm

Čeľaď: Polemoniaceae

Odolnosť: Úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Táto nízka skalnička rozrastajúca sa v hustých kobercoch pochádza z východu Severnej Ameriky zo suchých, kamenných lesných biotopov. Do Európy bola odvezená v 1. polovici 19. storočia. Flox širokolistý je vždy zelená bohato kvitnúca trvalka. Stonky, ktoré poliehajú majú úzke, protistojné, stredne zelené listy. Kvety majú päť okvetných lístkov s tmavým stredom, majú priemer asi 2 cm a vyrastajú v hustých kvetenstvách. Kvitne na jar v apríli až máji sýtymi farbami od ružovej, cez fialovú až po modrastú a niekedy je aj bielej farby. Vytvára husté koberce kvetov, ktoré v období kvitnutia prekryjú aj listy.

Stanovište:

Vhodné pre floxy je slnečné stanovisko alebo polotieň. Flox je rastlina stvorená pre skalku, nemá žiadne nároky na živiny a obľubuje skalnatú pôdu. Svojím hustým kobercom zaplní nevzhľadné miesta medzi kameňmi a prekryje suché múriky či betónové obruby.

flox 14
flox 15
flox 17

Starostlivosť:

Flox širokolistý nevyžaduje stálu vlhkosť, keď sa dobre zakorení vyhovuje mu skôr suchšia pôda. V suchom období mu dobre padne občasná zálievka, ale nesmiete ho zaliať príliš, lebo neznáša premokrenie  a môže prestať rásť dokonca môže vyhynúť. Rozmnožuje sa prostredníctvom zakorenených odrezkov, semenami a tiež delením trsov. Vhodný čas na rozmnožovanie a výsadbu je skoro na jar alebo na jeseň. Vysádzať ho treba plytko, aby pekne zakvitol. Dobrou správou je, že flox širokolistý netrpí žiadnymi chorobami vadí mu len premokrenie.

flox 16
flox 21
flox 20

Rez:

Po odkvitnutí je dobré celú rastlinu zrezať o polovicu približne 5cm, čo jej prospeje a čoskoro začne vyháňať nové výhonky, ktorými sa pekne rozšíri.

 

Foto zdroj: flickr.com, pixabay.com

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 
Vaša Stavba od A po Z
 
Publikované : 28/02/2023 10:14 am
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..