Pripoj sa k nám!
Ľalia (Lilium) - kv...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Ľalia (Lilium) - kvitnúce záhradné rastliny

1 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
359 Zobrazenia
zahrada-az
(@zahrada-az)
Príspevky: 56
Člen Moderator
Topic starter
 
Ľalia – voňavá kráľovná kvetov - základný popis, vlastnosti
lalia top
 

Latinský názov: Lilium

Výška: 0,35 – 2,0 m

Čeľaď: Liliaceae

Odolnosť: Úplne mrazuvzdorná

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

Charakteristika rastliny:

Ľalia zahrňuje asi 110 druhov. V Malej Ázii existujú doklady, že ľalie boli pestované a šľachtené už 2000 rokov pred n.l. Najstaršie zobrazenie ľalii je staré 3600 rokov a dochovalo sa na Kréte na minojskej freske. Ľalie patria k trvácim okrasným cibuľovým rastlinám. Pod zemou sa nachádza biela cibuľa pokrytá širokými šupinami. Z cibule vyrastá priama kvetná stonka, husto olistená kopijovitými listami. Kvety sú na konci stonky samostatne alebo v súkvetiach. Kvety sú výrazné svojim rozmanitým sfarbením a veľkosťou. Ľalia má príjemnú vôňu, má však aj liečivé účinky dokonca sa dá použiť aj v kuchyni.

Stanovište:

Ľalie vyžadujú hlinito piesočnatú pôdu a neutrálnu až mierne kyslú pôdu, ktorá by mala byť kyprá s dostatkom vlahy. Neznáša premokrenú pôdu, preto je dobré ju vysadiť na vyvýšený záhon alebo do mierneho svahu, kde je zaistený dobrý odtok vody. Majú radi slnečné stanovisko alebo polotieň.

lalia 01
lalia 02
lalia 03

Starostlivosť:

Vysádzať cibule je dobré na jeseň v septembri až októbri, niektoré druhy je však dobré sadiť na jar. Dobré je pred vysádzaním namočiť ich do fugicidu. Keď začnú kvitnúť je potrebné ich zalievať, aby nevyschli a tiež prihnojiť. Keď odkvitnú treba odstrániť stonku odkvitnutej rastliny tesne nad zemou. Treba ju pohnojiť, ale inými hnojivami akými ste hnojili v čase kvitnutia t.j. z dusíkatých hnojív musíte prejsť na draselné, ktoré podporujú dozrievanie cibúľ. Ľalie je možné pestovať aj v kvetináčoch na balkóne alebo na terase. Vysádzať môžete na konci zimy do nádoby vysypanej hrubým pieskom alebo jemným štrkom, aby nedošlo k premokreniu a nechať ich na chladnom a svetlom mieste. Do jednej nádoby dajte 3-4 cibule, podľa veľkosti nádoby, do hĺbky podľa veľkosti cibule a nezabudnite ich zaliať.

lalia 04
lalia 05
lalia 06

Rez:

Ľalia je mrazuvzdorná, preto pred príchodom zimy ostriháme všetky výhonky a necháme v zemi len cibuľu, ktorú môžeme na jeseň zakryť vyzretým kompostom. Navrstvíme asi 5cm vrstvu, ktorá im v zime zabezpečí ochranu pred mrazmi a na jar im dodá potrebné živiny.

Foto zdroj: flickr.com, pixabay.com

Súvisiace témy : Lexikón stavby - Záhrada (lexikón záhradných rastlín)

 
Vaša Stavba od A po Z
 
Publikované : 21/02/2023 2:15 pm
Pripoj sa k nám!
Online užívatelia

 Žiadny člen momentálne prihlásený

Kategórie článkov:

Zo správ, aktualít, tém a inšpirácií :)..